Awaria pedału sprzęgła. Odskakuje w 3/4, a potem do końca

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • StalinHitler
    Classic
    • 2015
    • 4

pacjent stoi za granica, wiec mocno zalezy mi na tym żebym mógł to ogarnac we własnym zakresie Inna alternatywa to ASO które jak znam życie powie ze sie nei da, a jakby sie dalo to koszt pewnei pincset euro Uderze do niego na priv moze cos podopowie
  • crazywarrior69
    Classic
    • 2013
    • 30

W swojej Octavii 2 1.9tdi z 2006 roku, wymieniłem wszystkie tarcze i klocki. Zauważyłem że od lewego tylnego koła 'bucha' bardzo ciepło i tarcza jest zardzewiała. W sobotę (07.09) wizyta u mechanika, 40 minut i naprawione. Coś było nie nasmarowane.
    W niedziele trasa ok 200km, wszystko ok. Jednak ta jedna tarcza dalej jest zardzewiała.
    Dzisiaj poniedziałek (07.09) wsiadam do samochodu ruszam i sprzęgło ma spore luzy.
    Na początku puściłem sprzęgło, po czym pedał nie wrócił od razu do pierwotnego stanu, zatrzymał się w 3/4 drogi. Po ok jednej sekundzie, pedał odskoczył. I tak przez kolejne 6 kilometrów do Tesco, tam zaparkowałem, wróciłem i pedał jakby lepiej oddawał, ale dalej miał spore luzy.

Na początku, przeczytałem że hydraulika sprzęga używa płynu hamulcowego i stąd ta cała opowieść na początku.

Proszę o podpowiedź co mogło się zepsuć?
    Jaki może być koszt naprawy?

Komentarz

• patryk23
      L&K
      • 2011
      • 1105
      • Octavia II (1Z3)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Prawdopodobne , że układ jest zapowietrzony . Niech zaczną od odpowietrzenia wysprzęglnika

Komentarz

• crazywarrior69
        Classic
        • 2013
        • 30

Czy może mieć to związek z sobotnią wizytą u mechanika ?

Komentarz

• robak
          Classic
          • 2009
          • 3

Prawdopodobnie masz walnięty wysprzęglik.
          Tam masz cięgno osłonięte taką gumową osłonką. Ta osłonka lubi popękać i do wysprzęglika dostaje się brud i to on powoduję, że cięgno ciężko powraca, a tym samym pedał nie odbija.
          Wysprzęglik będzie ci łatwiej wyjąć jak zdemontujesz akumulator i jego podstawę.
          Pozdrawiam i miłej pracy.

Komentarz

Pracuję...